6 min read

Den gule faren

fu manchu
Christopher Lee i ansiktet til Fu Manchu (1965). Foto: Allstar / Seven Arts / Studiocanal

The Guardian - Sist endret torsdag 22 feb 2018 09.25

Dr Fu Manchu & The Rise of Chinaphobia av Christopher Frayling - anmeldelseDenne rasismens historie viser hvordan skarpsinnende klisjeer om kineserne har seiret fra Dickens til i dag

Ide f√łrste ti√•rene av 1900-tallet surret Storbritannia av sinofobi. Respektable mellomklasseblad, tabloids og tegneserier sprer historier om hensynsl√łse kinesiske ambisjoner om √• √łdelegge vesten. Den kinesiske mester-kriminelle (med sitt ‚Äúlistige gule ansikt vridd av et tynt leppeflat‚ÄĚ, og dr√łmmer om verdensherred√łmme) hadde blitt et grunnstoff i barnepublikasjoner. I 1911 advarte ‚ÄúKineserne i England: Et voksende nasjonalt problem‚ÄĚ (en artikkel distribuert rundt hjemmekontoret) om ‚Äúen enorm og krampaktig Armageddon for √• bestemme hvem som skal v√¶re verdens herre, den hvite eller gule mannen‚ÄĚ.

Etter den f√łrste verdenskrig sendte kinoer, teatre, romaner og aviser visjoner om den "gule faren" som bearbeidet til korrupt hvitt samfunn. I mars 1929 klagde charg√© d'affaires ved Londons kinesiske legasjon over at ikke f√¶rre enn fem skuespill som viser i West End, avbildet kinesere i "en ondskapsfull og kritikkverdig form".Advertisement

Historikeren Gregor Benton har hevdet at antikinesisk f√łlelse i Europa, USA og andre hvite nybyggersamfunn, p√• sitt h√łydepunkt for et √•rhundre siden, ‚Äúvar st√łrre enn den som siktet til noen annen rasegruppe‚ÄĚ. Og kineserne er fortsatt et problematisk enkelt m√•l i Storbritannia i dag. Etter Morecambe Bay-tragedien i 2004, der 23 kinesiske innvandrerarbeidere druknet da de ble fanget av et √łkende tidevann, fortalte den konservative parlamentarikeren Ann Winterton en sp√łk i en tale om en hai som var lei av √• spise tunfisk som i stedet bestemte seg for √• "dra til Morecambe Bay for en kineser ‚ÄĚ. Jeremy Clarkson , som uttrykte h√•n for synkronisert sv√łmming tidlig i 2012 , beskrev det som ‚Äúkinesiske kvinner i hatter, opp ned, i litt vann‚Ķ Du kan se den slags ting p√• Morecambe Beach. Gratis."

I The Yellow Peril trekker Christopher Frayling p√• et imponerende utvalg av kulturelle referanser - skj√łnnlitteratur, film, teater, musikkhall, TV og lekeplass-doggerel - for √• plotte fremveksten av sinofobi i Storbritannia, og √• argumentere for den p√•g√•ende motstandskraften i dag. Han begynner med den dramatiske svingen fra sinofili fra den europeiske opplysningen, til den foraktelige rasismen fra den h√łye 1800-tallets imperialisme og utover.

En av de viktorianske litter√¶re arkitektene for den gule faren var Charles Dickens som - i sine essays og fiksjon - snudde seg mellom h√•n mot Kina som en "√¶re for gul gulsott" og frykt for en snikende kinesisk tilstedev√¶relse i Storbritannia og spiste hjertet av imperium. Dickens vituperative beskrivelser av opiumdens i The Mystery of Edwin Drood genererte folkemengder av litter√¶re imitatorer. I 1892 sendte selv guttenes komiske Chums en spesiell "kommisjon√¶r" til Limehouse, stedet for Londons Chinatown, for √• gjennomf√łre et sted for reportasje ved √• unders√łke "skrekkene til opium den".Advertisement

Den sentrale karakteren i Fraylings beretning om den gule faren er Arthur Sarsfield Ward, en tidligere kontorist av irsk-Birmingham-aksjen som fikk internasjonal ber√łmmelse som Sax Rohmer , skaperen av de bestselgende Fu Manchu-romanene og propagandatoren for sjef i faref√łlgen. Mellom 1912 - publiseringsdato for den f√łrste Fu Manchu-historien - og 1959 (da Rohmer publiserte ‚Äúdjevelens doktors‚ÄĚ siste fiktive utflukt, keiser Fu Manchu ), pedlet Rohmer fantasier om hensynsl√łse internasjonale kinesiske konspirasjoner til sine millioner av lesere.

Fu Manchu, under Rohmers penn, er "den gule faren inkarnert i √©n mann": en mann med mystisk ondartethet, besatt av et uforklarlig hat mot kaukasiere og √łnske om global dominans. P√• h√łyden av Rohmers ber√łmmelse var Fu Manchu-historiene √• finne i offentlige biblioteker, kinoer og boksamlingen av linb√•ter som f√łrer vestlige til Kina, og sikret (i ordene til en s√• ung reisende p√• 1920-tallet) at de ‚Äúvisste alt om Chinamen; de var grusomme, onde mennesker. ‚ÄĚ

Merket lyktes og varte som det gjorde ved å danse kunstnerisk mellom hysteri og sannsynlighet, og blandet vage frykt for den kinesiske tilstedeværelsen i Storbritannia med aktuelle overskrifter og politirapporter om påståtte kinesiske nett av organisert kriminalitet bak små bedrifter i Limehouse. Den slisset også pent inn i populære detektivhistoriske former. Romanene lånte tungt fra Conan Doyles blåkopi for Sherlock Holmes, og forteller om fortelleren, en dr. Petrie, og hans strålende, kvikksinnede venn, Nayland Smith, for å oppdage skjulte kinesiske ordninger (forplantet av en Moriarty-lignende super-skurk) opp og ned i landet.

Frayling forankrer Rohmers plott og beskrivelser i den edwardianske musikksalen - hvor Rohmers forfatterkarriere begynte. Dermed minner han oss om at til tross for sin langvarige innflytelse p√• britiske og amerikanske holdninger til Kina, var Rohmers skildring av kineserne ren pantomime. "Jeg ga navnet mitt p√• Kina," innr√łmmet Rohmer selv √•pent, "fordi jeg ikke vet noe om kineserne!"

Fraylings dype kunnskap om edwardiansk sinofobi og dens kulturelle manifestasjoner er fascinerende; hans kulturhistorie er b√•de vakkert konstruert og rikt illustrert med vintage-postkort, reproduksjoner av bokomslag og plakater, filmbilder og tegneserier. Noen kan imidlertid im√łteg√• at emnet hans er et periodeverk som har liten eller ingen relevans for samtidens, multikulturelle Storbritannia og USA.

Fu Manchu-romanenes formelle billighet og leiren av p√•f√łlgende satires av sjangeren (fra Goons, via Monty Python, til 1969-fors√łket p√• √• score en Broadway-hit med Fu Manchusical) kan se ut til √• bede en leser fra det 21. √•rhundre. √• se den morsomme siden. Faktisk er fenomenet med gulfarefare-parodien eldre enn Fu Manchu selv: i 1909 tok PG Wodehouse en sveip etter fiksjon med farlig gul-stil i The Swoop! Eller hvordan Clarence reddet England: En fortelling om den store invasjonen .

Likevel er det ikke s√• lett √• avfeie populariteten og holdbarheten til Fu Manchu-fenomenet, i hvilken grad det utnyttet og forsterket den anti-kinesiske f√łlelsen i f√łrste halvdel av 1900-tallet, og dens etterliv i holdninger til Kina. I sannsynligvis hvert ti√•r siden oppfinnelsen har den gule faren omtalt i anglophone-bevissthet, uavhengig av virkeligheten av Kinas politiske, sosiale eller √łkonomiske evne til √• utgj√łre en trussel: fra den "bl√• maur" fra maoisttiden, til frykt for ustoppelige h√¶rer av geniale hackere i dag.

I 1938, bare m√•neder etter at kanskje hundretusener av kinesiske sivile hadde blitt massakrert av japanske styrker i Nanjing, varslet fortsatt Sax Rohmer om den forest√•ende √łkningen av en "Kubla Khan ... som med personlighetsstyrke vil veve sammen milliontr√•dene og fra vevstolen hans produserer et n√¶rt sammensveiset Kina ‚ÄĚ, og sprer frykt gjennom Australia og Amerika.Advertisement

I en √łye√•pnende unders√łkelse av mediebilder av Kina de siste 20 √•rene, kroniserer Frayling overlevelsen av rasistiske stereotyper - mange av dem er hentet fra de vrangforestillende fortellingene om kinesisk ondskapsfullhet og hensynsl√łs global design skrevet av Rohmer og hans forfattere. Britisk dekning av overleveringen av Hong Kong til fastlands-Kina i 1997 presenterte ofte de returnerende kineserne som ansiktsl√łse, militariserte horder, og drev ut de verdige tjenestene til det britiske imperiet.

Et utslett av b√łker utgitt siden 1990-tallet har sp√•dd overhenget av USAs konflikt med en aggressiv, stigende makt, i slike titler som The Coming Conflict With China . En tidligere amerikansk ambassad√łr i Kina har offentlig bekymret for ‚ÄúFu Manchu-problemet: hvorfor Amerika og Kina har en tendens til √• tenke p√• hverandre som tegneserielignende fiender‚ÄĚ.

Gitt hvor lett anglophone-lesere n√• kan f√• tilgang til ypperlig rapportering fra dedikerte Kina-korrespondenter, er utholdenheten av gul-farlig klisj√© i de ikke-spesialiserte mediene som Frayling beskriver, forstyrrende. √Ö l√¶re engelsk er en normal del av den kinesiske skoleplanen; det samme kan ikke sies for √• l√¶re kinesisk i Storbritannia. I mangel av dypere, mer utbredt engasjement med Kinas realiteter, hevder Frayling, gj√łr ikke grunngjorte fordommer for lett tilbake.

Kinas ambisjoner som en √łkende superstat kan tydeligvis kollidere med de vestlige. Konkurranse om globale ressurser, og de politiske og milit√¶re spenninger dette kan f√łre til, er ekte grunn til bekymring. Slike kamper, forteller historien, har alltid ledsaget fremveksten av nye krefter. Men Fu Manchu og hans liknende har skapt en langvarig vestlig forkj√¶rlighet for d√•rlig informert skrangling. I nesten alle problemer knyttet til Kina dukker den gamle frykten lett opp.

Et eksempel er panikken i 2007 som spredte ideen om at Kina eksporterer "gift" til verden gjennom sine defekte produkter: kj√¶ledyrf√īr, medisiner, tannkrem, blymalte leketog. (Etter √• ha husket rundt 21m leker produsert i Kina, innr√łmmet Mattel at ‚Äúdet store flertallet av produktene som ble tilbakekalt var et resultat av en designfeil i Mattels design, ikke gjennom en produksjonsfeil i Kinas manfuakt√łrer‚ÄĚ.) I The Yellow Peril , Christopher Frayling kroniserer glimrende en skammelig historie med rasisme, og advarer mot antakelsen om at den ikke lenger eksisterer.

‚ÄĘ Julia Lovell er forfatteren av The Opium War: Drugs, Dreams and the Making of China (Picador). For √• bestille The Yellow Peril for ¬£ 19,49 (RRP ¬£ 24,99), g√• til bookshop.theguardian.com eller ring 0330 333 6846.


WHO and WHAT is behind it all ? : >


The bottom line is for the people to regain their original, moral principles, which have intentionally been watered out over the past generations by our press, TV, and other media owned by the Illuminati/Bilderberger Group, corrupting our morals by making misbehavior acceptable to our society. Only in this way shall we conquer this oncoming wave of evil.

Commentary:

Administrator

HUMAN SYNTHESIS

All articles contained in Human-Synthesis are freely available and collected from the Internet. The interpretation of the contents is left to the readers and do not necessarily represent the views of the Administrator. Disclaimer: The contents of this article are of sole responsibility of the author(s). Human-Synthesis will not be responsible for any inaccurate or incorrect statement in this article. Human-Synthesis grants permission to cross-post original Human-Synthesis articles on community internet sites as long as the text & title are not modified.

The source and the author's copyright must be displayed. For publication of Human-Synthesis articles in print or other forms including commercial internet sites. Human-Synthesis contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. We are making such material available to our readers under the provisions of "fair use" in an effort to advance a better understanding of political, economic and social issues. The material on this site is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving it for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material for purposes other than "fair use" you must request permission from the copyright owner.