10 min read

DEN UKRAINSKE SKUESPILLEREN ZELENSKY OPTRER PÅ SCENEN TIL DEN AMERIKANSKE KONGRESSE

DEN UKRAINSKE SKUESPILLEREN ZELENSKY OPTRER PÅ SCENEN TIL DEN AMERIKANSKE KONGRESSE

22. DESEMBER 2022  9 MIN LESING

Volodymyr Zelensky´s tale til en felles sesjon i den Amerikanske Kongressen

Av Guardian-ansatte - 22. desember 2022

Volodymyr Zelenskiys tale i sin helhet til en felles sesjon i den amerikanske kongressen

Ukrainas president lover at landet hans aldri vil forlate motstanden mot russisk aggresjon, men sa at Washingtons støtte er avgjørende

Den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelensky, holdt en trassig tale til en felles sesjon av den amerikanske kongressen der han sverget at landet hans aldri ville forlate sin motstand mot russisk aggresjon, men sa at Washingtons fortsatte støtte er nøkkelen til endelig seier. Her er hele teksten:

(Zelensky går inn på scenen)

Kjære amerikanere...

I alle stater, byer og lokalsamfunn. Alle de som verdsetter frihet og rettferdighet. Som verdsetter det like sterkt som vi, ukrainere, i alle våre byer, i hver eneste familie. Jeg håper mine ord om respekt og takknemlighet gir gjenklang i hvert amerikansk hjerte!

Fru visepresident, jeg takker deg for din innsats for å hjelpe Ukraina . Fru talsmann, du besøkte tappert Ukraina under den fullverdige krigen, tusen takk. Det er en stor ære, og et stort privilegium å være her.

Kjære medlemmer av kongressen – representanter for begge partier – som også besøkte Kiev. Kjente kongressmedlemmer og senatorer – fra begge partier – som vil besøke Ukraina, er jeg sikker på, i fremtiden. Kjære representanter for diasporaen – tilstede i dette kammeret og spredt over hele landet. Kjære journalister,

Det er en stor ære for meg å være på den amerikanske kongressen og snakke med deg og alle amerikanere! Mot alle odds og undergang og dysterhet falt ikke Ukraina. Ukraina lever og sparker.

Og det gir meg en god grunn til å dele vår første felles seier med dere – vi beseiret Russland i kampen om verdens sinn. Vi har ingen frykt. Det skal heller ingen i verden ha.

Ukrainere vant denne seieren – og den gir oss mot, som inspirerer hele verden. Amerikanerne vant denne seieren – og det er derfor dere har lyktes i å forene det globale samfunnet for å beskytte frihet og internasjonal lov. Europeerne vant denne seieren – og det er derfor Europa nå er sterkere og mer uavhengig enn noen gang.

Det russiske tyranniet har mistet kontrollen over oss og det vil aldri påvirke tankene våre igjen.

Likevel må vi gjøre hva som helst for å sikre at landene i det globale sør også vinner en slik seier. Jeg vet en ting til – russerne vil ha en sjanse til å bli fri bare når de beseirer Kreml i tankene deres.

Likevel fortsetter kampen! Og vi må beseire Kreml på slagmarken.

Denne kampen er ikke bare for territoriet – for denne eller en annen del av Europa. Denne kampen er ikke bare for livet, friheten og sikkerheten til ukrainere eller en hvilken som helst annen nasjon, som Russland forsøker å erobre. Denne kampen vil definere – i hvilken verden våre barn og barnebarn skal leve og deretter – deres barn og barnebarn. Det vil definere om det vil være et demokrati – for ukrainere og for amerikanere – for alle.

Denne kampen kan ikke fryses eller utsettes. Det kan ikke ignoreres å håpe at havet eller noe annet vil gi beskyttelse.

Fra USA til Kina, fra Europa til Latin-Amerika, og fra Afrika til Australia – verden er for sammenkoblet og gjensidig avhengig til å la noen holde seg til side – og samtidig – føle seg trygge når en slik kamp fortsetter.

Våre to nasjoner er allierte i denne kampen.

Og neste år blir et vendepunkt. Poenget er når ukrainsk mot og amerikansk besluttsomhet må garantere fremtiden for vår felles frihet. Friheten til mennesker, som står for sine verdier.

Volodymyr Zelenskiy ankommer for å tale ved US Capitol i Washington DC.
Volodymyr Zelensky ankommer for å tale ved US Capitol i Washington DC. Foto: Bloomberg/Getty

Damer og herrer …

Amerikanere …

I går – før jeg kom hit til Washington DC – var jeg i frontlinjen, i vår Bakhmut. I vår høyborg øst i Ukraina – i Donbas.

Det russiske militæret og leiesoldatene har angrepet Bakhmut uten stans siden mai. De har angrepet den dag og natt. Men Bakhmut står.

I fjor bodde det 70 000 mennesker der i Bakhmut, og nå bor bare noen få sivile. Hver tomme av det landet er gjennomvåt av blod. Brusende våpen lyder hver time. Skyttegraver i Donbas bytter hender flere ganger om dagen i hard kamp og til og med håndkamp. Men ukraineren Donbas står.

Russere bruker alt de har mot Bakhmut og våre andre vakre byer. Okkupantene har en betydelig fordel i artilleri. De har en fordel i ammunisjon. De har mye flere missiler og fly enn vi noen gang har hatt.

Men våre forsvarsstyrker står. Og vi er alle stolte av dem.

Den russiske taktikken er primitiv. De brenner ned og ødelegger alt de ser. De sendte kjeltringer til fronten. De sendte straffedømte til krigen ...

  • De kastet alt mot oss – i likhet med det andre tyranniet, som i slaget ved Bulge kastet alt det hadde mot den frie verden. Akkurat som de modige amerikanske soldatene, som holdt sine linjer og kjempet tilbake mot Hitlers styrker i julen 1944, gjør modige ukrainske soldater det samme med Putins styrker denne julen. Ukraina holder sine linjer og vil aldri overgi seg!

Så her er frontlinjen – tyranniet, som ikke mangler grusomhet – mot livene til frie mennesker. Og din støtte er avgjørende – ikke bare for å stå i slike kamper, men for å komme til vendepunktet. Å vinne på slagmarken.

Vi har artilleri. Ja. Takk skal du ha. Er det nok? Ærlig talt, egentlig ikke. For å sikre at Bakhmut ikke bare er en høyborg som holder den russiske hæren tilbake – men for at den russiske hæren skal kunne trekke seg helt ut – trengs det flere kanoner og granater.

I så fall, akkurat som slaget ved Saratoga, vil kampen for Bakhmut endre banen for vår krig for uavhengighet og frihet.

Hvis dine "patrioter" stopper den russiske terroren mot byene våre, vil det la ukrainske patrioter jobbe fullt ut for å forsvare vår frihet.

Når Russland ikke kan nå byene våre med sitt artilleri, prøver det å ødelegge dem med missilangrep. Mer enn det, Russland fant en alliert i sin folkemordspolitikk – Iran.

Iranske dødelige droner, sendt til Russland i hundrevis, ble en trussel mot vår kritiske infrastruktur. Slik har den ene terroristen funnet den andre. Det er bare et spørsmål om tid – før de vil slå til mot dine andre allierte hvis vi ikke stopper dem nå. Vi må gjøre det!

Jeg mener det ikke skal være tabuer mellom oss i alliansen vår. Ukraina ba aldri de amerikanske soldatene om å kjempe på vårt land i stedet for oss. Jeg forsikrer deg om at ukrainske soldater perfekt kan betjene amerikanske stridsvogner og fly selv.

Økonomisk bistand er også kritisk viktig. Og jeg vil gjerne takke deg for begge, de økonomiske pakkene du allerede har gitt oss, og de du kanskje er villig til å bestemme deg for. Pengene dine er ikke veldedighet. Det er en investering i global sikkerhet og demokrati som vi håndterer på den mest ansvarlige måten.

Russland kunne stoppe sin aggresjon hvis de ville, men du kan få fart på seieren vår. Jeg vet det. Og det vil bevise for enhver potensiell angriper at ingen kan lykkes i å bryte nasjonale grenser, begå grusomheter og regjere over mennesker mot deres vilje.

Det ville være naivt å vente på skritt mot fred fra Russland – som nyter å være en terrorstat. Russere er fortsatt forgiftet av Kreml.

Gjenopprettelsen av den internasjonale rettsorden er vår felles oppgave. Vi trenger fred. Ukraina har allerede kommet med forslag, som jeg nettopp diskuterte med president Biden – vår fredsformel.

Ti punkter, som bør og må implementeres for vår felles sikkerhet – garantert i flere tiår fremover.

Og toppmøtet, som kan holdes.

Jeg er glad for å understreke at president Biden støttet vårt fredsinitiativ i dag. Hver av dere, mine damer og herrer, kan hjelpe til med implementeringen – for å sikre at USAs lederskap forblir solid, tokammer og toparti.

Du kan styrke sanksjonene for å få Russland til å føle hvor ødeleggende deres aggresjon virkelig er. Det er i deres makt å hjelpe oss å stille alle som startet denne uprovoserte og kriminelle krigen for retten. La oss gjøre det!

La terrorstaten bli holdt ansvarlig for sin terror og aggresjon, og kompensere for alle tap som denne krigen har gjort.

La verden se at USA er her.

Damer og herrer …

Amerikanere …

Om to dager skal vi feire jul. Kanskje, levende lys. Ikke fordi det er mer romantisk. Men fordi det ikke blir strøm. Millioner vil verken ha oppvarming eller rennende vann. Alt dette vil være et resultat av russiske missil- og droneangrep på energiinfrastrukturen vår. Men vi klager ikke.

Vi dømmer og sammenligner ikke hvem sitt liv er lettere.

Ditt velvære er et produkt av din nasjonale sikkerhet - resultatet av din kamp for uavhengighet og dine mange seire.

Volodymyr Zelenskiy overleverer et ukrainsk flagg signert av soldater i Bakhmut til taleren i det amerikanske huset, Nancy Pelosi, til høyre, under et felles møte i Kongressen med den amerikanske visepresidenten, Kamala Harris.
«La dette flagget bli hos dere, mine damer og herrer!»: Volodymyr Zelensky overrekker et ukrainsk flagg signert av soldater i Bakhmut til talsmannen i det amerikanske huset, Nancy Pelosi, til høyre, sammen med USAs visepresident, Kamala Harris. Foto: Bloomberg/Getty Images

Vi, ukrainere, vil også gå gjennom vår krig for uavhengighet og frihet med verdighet og suksess.

Vi skal feire jul – og selv om det ikke er strøm, vil ikke lyset av vår tro på oss selv bli slukket. Hvis russiske missiler angriper oss – vil vi gjøre vårt beste for å beskytte oss selv. Hvis de angriper oss med iranske droner og folket vårt må gå til bombetilfluktsrom på julaften – vil ukrainere fortsatt sette seg ned ved et feriebord og muntre opp hverandre. Og vi trenger ikke å kjenne alles ønske, da vi vet at vi alle, millioner av ukrainere, ønsker det samme – seier. Bare seier.

Vi har allerede bygget et sterkt Ukraina – med sterke mennesker, en sterk hær og sterke institusjoner. Sammen med deg!

Vi utvikler sterke sikkerhetsgarantier for landet vårt og for hele Europa og verden. Sammen med deg!

Og også – sammen med deg – vil vi sette på plass alle, som vil trosse friheten.

Dette vil være grunnlaget for å beskytte demokratiet i Europa og verden over. Volodymyr Zelensky kanaliserer Churchill for kort å forene en polarisert amerikansk kongressLes mer

Nå, i denne spesielle juletiden, vil jeg takke deg. Alle dere. Jeg takker hver amerikansk familie, som verdsetter varmen i hjemmet sitt og ønsker den samme varmen til andre mennesker.

Jeg takker president Biden og begge partiene i senatet og huset – for din uvurderlige hjelp.

Jeg takker dine byer og dine innbyggere, som støttet Ukraina i år, som var vertskap for vårt folk, som viftet med nasjonalflaggene våre og som handlet for å hjelpe oss. Takk alle sammen! Fra alle som nå er i frontlinjen. Fra alle, som venter på seier.

Når jeg står her i dag, husker jeg ordene til president Franklin Delano Roosevelt, som er så gode for dette øyeblikket: "Det amerikanske folket i sin rettferdige makt vil vinne frem til absolutt seier."

Volodymyr Zelenskiy.
"Vi skal feire jul – og selv om det ikke er strøm, vil ikke lyset fra vår tro på oss selv bli slukket": Volodymyr Zelensky. Foto: Kevin Lamarque/Reuters

Det ukrainske folket vil også vinne. Absolutt. Jeg vet at alt avhenger av oss. Om ukrainske væpnede styrker. Likevel avhenger så mye av verden. Så mye i verden avhenger av deg.

Da jeg var i Bakhmut i går, ga heltene våre meg flagget. Kampflagget. Flagget til de som forsvarer Ukraina, Europa og verden på bekostning av livet. De ba meg bringe dette flagget til den amerikanske kongressen – til medlemmer av Representantenes hus og senatorer, hvis beslutninger kan redde millioner av mennesker.

Så la disse avgjørelsene tas.

La dette flagget bli hos dere, mine damer og herrer.

Dette flagget er et symbol på vår seier i denne krigen.

Vi står, vi kjemper og vi skal vinne. Fordi vi er forent. Ukraina, Amerika og hele den frie verden.

Måtte Gud beskytte våre modige tropper og innbyggere. Måtte Gud for alltid velsigne Amerikas forente stater.

God jul og et godt seirende nytt år.

(Zelensky går ned fra scenen)


23 December 2022

Iran reagerer på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommentarer han kom med til Kongressen denne uken. Iran benektet beskyldninger om at Teheran har forsynt Russland med droner.

– Mr. Zelenskyj burde vite at Irans strategiske tålmodighet over slike ubegrunnede beskyldninger ikke er uendelig, sier det iranske utenriksdepartementets talsmann Nasser Kanaani i en truende melding lagt ut på departementets nettside, ifølge Fox News.

Kanaani rådet også Zelenskyj til å «trekke en lærdom fra skjebnen til noen andre politiske ledere som nøyde seg med USAs støtte».

Talsmannens kommentarer kom en dag etter at Zelenskyj adresserte den amerikanske kongressen i en appell om ytterligere hjelp – en bønn rettet mot GOP-lovgivere som er delt om hvorvidt det å gi støtte til Ukraina er et spørsmål om nasjonal sikkerhet.

– Når Russland ikke kan nå våre byer med sitt artilleri, prøver de å ødelegge dem med missilangrep, sa han. «Mer enn det, Russland fant en alliert i sin folkemordspolitikk – Iran», sa Zelenskyj.

«Iranske dødelige droner, sendt til Russland i hundrevis, ble en trussel mot vår kritiske infrastruktur,» fortsatte han.

– Det er slik den ene terroristen har funnet den andre. Det er bare et spørsmål om tid – når de vil slå til mot dine andre allierte, hvis vi ikke stopper dem nå, la han til.

Les også: Russland styrker forsvaret til 1,5 millioner soldater: – Alle mål vil bli nådd

USA avslørte først Teherans planer om å «gi» Russland hundrevis av Shahed-136-droner tidligere i år, og innen august hadde 1.000 iransk-leverte droner blitt sendt til Russland.

Men Iran har nektet for å ha forsynt Russland med droner, til tross for påstander fra det amerikanske utenriksdepartementet om at det er «rikelig med bevis» for at Russland bruker iranske droner i Ukraina.

Iran har gjentatte ganger benektet disse påstandene.


Redaktørens kommentarer..

I skuespillmanuset sitt nevnte ikke Zelensky sin skyld og ansvar for å ofre 2000 sivile og hele en 100.000 blanding av soldater, sivile og leiesoldater.

  • Han nevnte heller ikke at et stort antall av de tidligere Hitler-nazistiske soldatene har oppholdt seg i Ukraina til i dag, og har drept hundrevis av sivile i de uavhengige statene i Ukraina.

Den konsekvente hjelpen av penger og våpen fra USA og EU blir misbrukt for personlig vinning, og de selger også våpen til andre land.