7 min read

Rekordhøye britiske strømpriser før norsk kabel startes opp: – Vil dra opp prisene

Dette bildet er fra leggingen av den norsk-britiske kabelen North Sea Link.

E24 - Kjetil Malkenes Hovland - Publisert: Oppdatert 14. september

Bloombergs energikorrespondent Javier Blas har meldt om nye rekordpriser på strøm i Storbritannia via Twitter.

«Elleville strømpriser», skrev han tirsdag, og omtaler en pris på 424 pund per megawattime onsdag. Det tilsvarer over fem kroner kilowattimen, eller mer enn fire ganger den norske strømprisen samme dag. Og de travleste timene blir enda dyrere.

«Britiske kraftpriser mellom 7 og 8 i morgen kveld vil nå 2.500 pund per megawattime», skrev Blas tirsdag.

Det tilsvarer 29 kroner kilowattimen.

Norske kraftpriser ligger på 1,16 kroner kilowattimen onsdag, som er unormalt høye nivåer også etter norske forhold. Dette er snakk om kraftprisen utenom nettleie, avgifter og påslag til strømselskapene.

Sigbjørn Seland er sjefanalytiker i Storm Geo.

Sendte strøm til britene for første gang: – En stor norsk ingeniørbragd

– Vil dra opp prisene

Når den norsk-britiske kabelen kobles på markedet, vil det kunne øke prisene i Sør-Norge ytterligere fra de allerede høye nivåene, tror sjefanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo.

– Når North Sea Link kommer i drift fra 1. oktober med 700 megawatt tilgjengelig vil det som hovedregel flyte 700 megawatt fra prisområdet NO2 i Sørvest-Norge til Storbritannia. Det vil dra opp prisene i hele Sør-Norge enda mer, sier Seland til E24.

– Dette er det samme som at strømforbruket i en bedrift plutselig skulle øke med 700 megawatt. Det er betydelig, så det vil man se ganske umiddelbart. Nå driver Statnett og tester denne kabelen, så det har vært noen dager der det har gått opp til 1.400 megawatt over denne kabelen. Det har påvirket prisene ganske mye, sier han.

Han mener at kraftprisene i Sør-Norge vil bli betydelig påvirket av kabelen til Storbritannia, og at de vil kunne bli enda høyere utover høsten og vinteren.

– Prisen i Sør-Norge ligger på 1,16 kroner kilowattimen onsdag, og vil sannsynligvis øke enda mer utover høsten, sier Seland.

Kan stige til tysk nivå

Inntil nylig har kabelen til Storbritannia vært i prøvedrift. Fra oktober skal den i vanlig drift.

I første omgang skal kraftbransjen kunne benytte seg av 700 megawatt av den totale kapasiteten på 1.400 megawatt. Etter hvert skal kapasiteten trappes opp til full kapasitet på 1.400 megawatt. Det er nok til å utveksle over 12 terawattimer (TWh) strøm i året, men i realiteten vil kraftflyten variere med etterspørselen og prisene.ANNONSØRINNHOLD |

teaser-asset

Nå blir robotene en større del av hverdagen. Dette har vi i vente.

– I Tyskland er prisen for fjerde kvartal på rundt 1,40 per kilowattime. At prisen i Sør-Norge kan stige opp til rundt tysk prisnivå, det ser jeg ikke bort fra, sier Seland.

– Hvorfor vil ikke prisen stige helt opp til britisk nivå?

– Den kan godt stige til over tysk nivå, men den vil ikke gå helt opp til britisk prisnivå. Når prisnivået i Sør-Norge stiger over tysk nivå, så vil kraften begynne å flyte fra Tyskland og inn til NO2-prisområdet og videre til Storbritannia. Da snur også kraftflyten på den nederlandske kabelen, sier Seland.

– Så det mest sannsynlige er at prisnivået vil stige til litt over tysk nivå. Skal den stige ytterligere, da må det bli en tørr og kald høst. Men da kan prisene komme virkelig høyt, sier analytikeren.

E24-saker om dyr strøm i høst:

– De høyeste kraftprisene

Norge har 17 utenlandsforbindelser for kraft, inkludert fire utenlandskabler til Danmark, én til Nederland (Norned), én til Tyskland (Nordlink) og én til Storbritannia (North Sea Link).

På land har det norske sentralnettet (det øverste nivået i kraftnettet) én ledning som kobler Norge til Russland, én til Finland, og åtte linjer til Sverige.

Strømprisene i Europa har vært uvanlig høye i det siste, grunnet dyr gass, dyrt kull og dyre CO2-kvoter. Storbritannia har også egne avgifter som sender prisene ytterligere opp, ifølge Seland.

– Det er en generell forventning om at kraftprisene i Storbritannia skal være veldig høye utover høsten og vinteren. Strømprisen er høye i hele Europa grunnet høye kull- og gasskraftpriser. Det er denne typen kraft som setter prisen i Europa, sier Seland.

– I Storbritannia har de et eget CO2-kvotesystem som gjør at kostnadene i gasskraftverkene er høyere enn ellers i Europa. Så de har de høyeste kraftprisene, legger han til.

Britiske strømkunder har imidlertid et pristak, som forvaltes av Ofgem. Dette justeres to ganger i året, og kan løftes i perioder med ekstra høye priser.

  • Lengde: 720 kilometer
  • Spenning: 525.000 volt
  • Kapasitet: 1.400 megawatt
  • Distanse: Suldal kommune i Norge til Newcastle-området i England
  • Settes i drift: 2021
  • Kostnad: 1,5–2 milliarder euro (Statnett 50 prosent)Vis merLes også

Årets dyreste strøm: – Det er rekordnivåer for årstiden – Alle piler peker i én retning

Partner og kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema Consulting er enig med Seland i at prisene kan stige videre når den nye kabelen til Storbritannia kommer i drift.

– Hvis det fortsatt er tørt og lite vind i Norden, så kan man fort komme opp mot de tyske prisene, sier han.

– Alle piler peker i én retning for strømprisen akkurat nå. Både lokale faktorer og de faktorene vi ser ute i Europa, sier han.

– Er det et problem at kabelen kan bidra til økte priser?

– Tja. Det viser jo at markedet fungerer. Når det er knapphet i Norden så skal strømprisene opp. Det som er spesielt akkurat nå er at prisene er så ekstremt høye i Storbritannia, slik at du må veldig høyt opp i pris i Norden for å få import fra Tyskland og opp hit, sier han.

Både kraftbransjen og regjeringen har understreket at kraftsystemet i Europa er svært væravhengig. Det har vært tørt i Norden så langt i år. Mye regn vil kunne endre bildet og senke prisene, men så langt har det latt vente på seg.

– Vi blir veldig avhengig av været fremover, sier Rennesund.Les også

Kan åpne for lønnsom havvind tidligere: Sør-Norge kan få svært dyr strøm.


Simone Engebretsen i Demokratene

Nå er det bare å vente på fortsettelsen av skrekkens kapittel. Neste kapittel er bare en forlengelse av den uhyggelige politikken til globalistene. ALT som gagner det norske folk skal, eller er allerede fjernet med et pennestrøk. Alle på Stortinget og Regjering rett og slett driter i nordmenn. Bare utlendinger og andre land har det bedre enn oss, er alt tipp topp! Jeg har mistet all tillit til hver og en av de som "liksom" jobber for oss. Den rollen og forpliktelsen de har overfor eget folk er ikke vært papiret det er skrevet på!  Geir Ugland Jacobsen har helt rett i sitt intervju med Radio Haugaland: «Vi er imot acer avtalen. Den går på utenlandske premisser.

Vi inngår strømleveranse avtaler og er da tilknyttet Eu’s energi regulativ. Vi blir da pliktige til å levere strøm! Hvis det blir mangel på strøm en gang, gjett hvem som skal slukke lyset, når vi har leveringsplikt til utlandet. Alle utenlands kablene betales av de norske skattebetalerne.

Det er vi som betaler nettutbyggingene mens det er noen som profitterer på dette her, selv om det ikke er liv laga.»

Videre florerer det med overskrifter som omhandler energi i disse dager:«Skyhøye elpriser skaper nervøsitet i Europa!»Frankrikes finansminister Bruno Le Maire har lovet at de vurderer å hjelpe forbrukerne med å håndtere regningene. Myndighetene i Frankrike har allerede delt ut «energisjekker» til nærmere 5,5 millioner fattige husholdninger!Er folk i stand til å fatte hva som foregår? De tar fra oss mulighet til å fyre med parafin, fordi vi har forpliktet oss til å redusere utslippene av klimagasser i 2030 med 40% i forhold til 1990! Nå vurderer EU å frata oss mulighet for å fyre med ved. Oljen skal fases ut. Ser ikke folk at vi snart er mer eller mindre avhengig av myndighetene skal ta vare på oss?

Vi skal ikke eie noen ting og være lykkelig med det?? Jfr Klaus Schwab – The Great Reset! EUs nye regler for å begrense karbonutslipp har bidratt til økte kraftpriser. Kraftverk som brenner fossilt brensel, må betale en pris for hvert tonn karbon de slipper ut i atmosfæren.

«Nå er strømprisen på nytt rekordnivå: – Kan ende med rasjonering!»Dette er bare en fortsettelse av det vi har begynt på. Prisene i Europa er langt høyere enn de nordiske og norske, på grunn av ekstreme gasspriser som har gjort nye hopp. Da blir nordiske og norske priser dratt etter hårene av de europeiske prisene. Vi må være forberedt på at dette kan bli mer ekstremt enn man tør å tro på, sier Lilleholt

– Vil dra opp prisene!»Strømprisen i Norge kan godt stige til over tysk nivå, sier analytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo.Norge har 17 utenlandsforbindelser for kraft, inkludert fire utenlandskabler til Danmark, én til Nederland (Norned), én til Tyskland (Nordlink) og én til Storbritannia (North Sea Link).På land har det norske sentralnettet (det øverste nivået i kraftnettet) én ledning som kobler Norge til Russland, én til Finland, og åtte linjer til Sverige.– «Er det et problem at kabelen kan bidra til økte priser?» – «Tja. Det viser jo at markedet fungerer.»

«Norge har signert en krafthandelsavtale med Storbritannia!»Statssekretær Lars Andreas Lunde og den britiske ambassadøren Richard Woods undertegnet torsdag 16. september en avtale mellom Norge og Storbritannia om grensekryssende krafthandel og overføringsforbindelser for kraft.


COPYRIGHTS

Copy & Paste the link above for Yandex translation to Norwegian.

WHO and WHAT is behind it all ? : >

The bottom line is for the people to regain their original, moral principles, which have intentionally been watered out over the past generations by our press, TV, and other media owned by the Illuminati/Bilderberger Group, corrupting our morals by making misbehavior acceptable to our society. Only in this way shall we conquer this oncoming wave of evil.

Commentary:

Administrator

HUMAN SYNTHESIS

All articles contained in Human-Synthesis are freely available and collected from the Internet. The interpretation of the contents is left to the readers and do not necessarily represent the views of the Administrator. Disclaimer: The contents of this article are of sole responsibility of the author(s). Human-Synthesis will not be responsible for any inaccurate or incorrect statement in this article. Human-Synthesis grants permission to cross-post original Human-Synthesis articles on community internet sites as long as the text & title are not modified