7 min read

Ny hovedeier i det norske bitcoinselskapet Kryptovault

– De har sett potensialet i markedet og i dette selskapet, sier administrerende direktør Kjetil Hove Pettersen i Kryptovault.
– De har sett potensialet i markedet og i dette selskapet, sier administrerende direktør Kjetil Hove Pettersen i Kryptovault. (Foto: Tommy Ellingsen)

Publisert: 05.03.2019 — 16.44Oppdatert: 2 år siden

Etter et røft år får bitcoinselskapet Kryptovault tilført 150 millioner i egenkapital fra asiatiske Blockseed Ventures. – Det var nødvendig, sier gründer Kjetil Hove Pettersen.

 

– De har sett potensialet i markedet og i dette selskapet, og vil inn i det nordiske markedet for strømintensive datasentre, sier Kjetil Hove Pettersen, gründer og administrerende direktør i datasenterbedriften Kryptovault.Les også:Norges største bitcoinselskap må stanse driften etter regjeringsavtale

I en fersk kunngjøring fra en generalforsamling i desember kommer det frem at det Hongkong-baserte blokkjedeselskapet Blockseed Ventures, gjennom et selskap registrert på Seychellene, har konvertert gjeld til egenkapital i Kryptovault.

Totalt 92 millioner kroner er blitt tilført selskapet gjennom gjeldskonvertering. Dermed rykker Blockseed inn som hovedeier i Kryptovault med 26 prosent av aksjene.

Får inn nye 61 millioner

Ifølge Hove Pettersen er selskapet ikke langt unna å få inn ytterligere syv millioner dollar, rundt 61 millioner kroner.

– Nå har vi en ny runde med egenkapitalinnskyting på trappene fra den samme aktøren. Når den er fullført vil de se ganske bra ut. Det var nødvendig, sier Kryptovault-sjefen.

Kryptovault as

 • Driver utleie av datakraft til storkunder, og installering og vedlikehold av datamaskiner. Kraften kommer fra grønn og ren energi fra vann og vind.
 • Har et anlegg på Dale mellom Bergen og Voss, et testanlegg i Stavanger og et på Hønefoss.
 • Selskapet eier ingen maskiner, utvinner ikke bitcoin og tar heller ikke betalt i bitcoin. Inntektene kommer fra faste beløp fra kundene uavhengig av hvordan kursen på kryptovaluta beveger seg.
 • Største eier er Hongkong-baserte Blockseed Ventures etterfulgt av Lars Helge Helvig (Norsk Vind), Bedrock Group og gründerne.Mer

Han legger ikke skjult på at fjoråret var tøft.

– Markedet var preget av nedgangstid gjennom 2018 og med relativt høye utbyggingskostnader på Hønefoss. Kundene har som kjent forlatt Norge i slutten av året, sånn at vi har måttet finne nye måter å drifte dette på, sier Hove Pettersen.

Kryptovault drifter og leier ut datasenterkraft til selskaper som driver innen blokkjedeindustrien – og spesielt knyttet til utvinning av bitcoin. Verdien på bitcoin falt i fjor med 73 prosent og har skapt problemer for en rekke bitcoinutvinnere.

Utbyggingsplaner lagt på is

Blockseed Ventures beskriver seg selv om en såkalt «engleinvestor» som går tidlig inn i oppstartsselskaper og bidrar med teknisk ekspertise for å skape vekst. Selskapet kom inn på eiersiden i fjor sommer. Siden den gang har regjeringen foreslått å fjerne redusert elavgift for datasentre som driver med utvinning av kryptovaluta.Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skremte vannet av Kryptovaults største kunde som avbrøt samarbeidet i fjor.Les også:Kryptovault mistet sin «eneste» kunde etter milliardtap

Ifølge Kjetil Hove Pettersen vil en full elavgift bety at kostnadene til selskapet øker med 30 prosent. Han sier at Blockseed Ventures er godt kjent med diskusjonen rundt elavgift.

Kryptovaults anlegg på Follum utenfor Hønefoss.
Kryptovaults anlegg på Follum utenfor Hønefoss. (Foto: Gunnar Lier)

– Det er en bekymring, men de har planer om å bygge dette ut. De ville bygge flere datasentre, blant annet de to i Glomfjord og Sauda selv om de er satt litt på is etter et labert marked, sier han.

– Har dere vurdert å ekspandere internasjonalt?

– Det er blitt ekstra aktualisert med tanke på elavgiften. Jeg kan ikke utelukke at det vil skje, men vårt ønske er først og frem å gjøre dette i Norge, sier Hove Pettersen.

Venter på godkjennelse

Kryptovault har vært igjennom et utfordrende år:

 • Prisen på bitcoin har falt som en sten.
 • Strømprisene har vært rekordhøye. Strøm utgjør rundt 90 prosent av selskapets utgifter.
 • Selskapets største, og nærmest eneste kunde, har forlatt Norge og avbrutt samarbeidet.
 • I tillegg har selskapets flaggskipsdatasenter på Hønefoss ikke fått midlertidig brukstillatelse av kommunen på grunn av støy fra bitcoinmaskinene. Dermed er kun én av to deler i drift.

Finansrådgiver

Garantum Norge AS - Vis alle stillinger

– Nå har vi ventet på at kommunen skal fastsette krav til støynivå. Den var ikke i en posisjon til å behandle søknaden vår om brukstillatelse før den hadde tatt stilling til krav om støynivå. Vi håper det ikke er langt unna, sier Hove Pettersen.

I tillegg til at prisen på bitcoin har falt, har også vanskelighetsgraden knyttet til å utvinne bitcoin økt. Bitcoinsystemet fungerer slik at det nå utvinnes 1800 bitcoin om dagen. Jo flere aktører som utvinner bitcoin, jo vanskeligere blir det og jo færre bitcoin blir det per aktør. Det slår direkte inn i lønnsomheten.

– Det er investert mye mer penger i blokkjedeteknologi og miningsentre enn det egentlig er grunnlag for basert på dagens kurs, sier Kryptovault-sjefen.

Hittil i 2019 har Kryptovault gått i pluss på driften i takt med at strømprisene har falt gjennom januar og februar.


Fra oppstart til suksess på tre år

– Vi trengte en økonomisjef med stålkontroll. Det har Sindre, forteller Kjetil Hove Pettersen, administrerende direktør i Kryptovault. Siden oppstarten i 2017 har de gått fra ingenting til å operere 28 000 maskiner på sine datasentre, og bygger for tiden datasenter for et av de største Telecom-selskapene i Baltikum.

Kryptovault bygger og drifter datasenter på vegne av kunder. De har primært blockchain-kunder, men jobber også med bygging av tradisjonelle datasenter. Kundene på blockchain-siden bruker datakapasitet til å utvinne Bitcoin, den største og mest etablerte kryptovalutaen på markedet. Slik utvinning krever mye datakraft, og her stiller Kryptovault sterkt med et stort antall maskiner og spesialkompetanse på smart drift av datasenter.

– Det jeg er mest stolt over å ha fått til, er å ha startet et selskap fra ingenting, og at vi har lyktes på tre år. Det var stas å få landet store internasjonale kunder og investorer selv om vi ikke hadde så mye å vise til, forteller gründeren. I 2019 omsatte Kryptovault for 208 millioner kroner.

Kjetil Hove Pettersen
«Vi hadde litt rot i økonomisystemet og det var ikke helt lett å ro i havn revisjonen. Sindre og regnskapsteamet til PwC var avgjørende for å få den stålkontrollen vi trengte.»Kjetil Hove Pettersenadministrerende direktør i Kryptovault
Foto: Tommy Ellingsen

Krypto er ikke for kriminelle

– Vi er stigmatisert fordi vi har det navnet vi har. Derfor er det viktig for oss å være best i klassen, åpen og synlig på alt. Det var en av grunnene til at vi valgte PwC. Vi trengte hjelp til å få stålkontroll, forteller Pettersen. Han forteller at de kriminelle som velger å bruke Bitcoin nå, blir tatt. Det er helt åpent hvor pengene kommer fra og til.

– I juli i fjor byttet vi regnskapsfører til PwC, og vi fikk inn Sindre Skogvang som CFO da vår nyansatte CFO skulle ut i permisjon. På det tidspunktet var det litt rot i tallene, og 2018-revisjonen hadde vært tidkrevende. Revisjon i en ny bransje har vi skjønt alltid er litt utfordrende. I tillegg visste vi at vi skulle inn i noen prosesser der vi trengte å vise til både ryddige regnskapsbøker og gode interne prosesser. Her var Sindre og de nye regnskapsførerne avgjørende for å få kontroll. Vi brukte resten av 2019 til å rydde opp og få stålkontrollen vi trengte.

Problemene bare forsvant med Sindre

– Det siste året har vi hatt dialog med mange som ikke kjenner blockchain-segmentet av datasenterbransjen, blant annet banker og potensielle investorer. Her har det vært helt avgjørende å ha med Sindre på laget.

Bankene for eksempel – de er livredde for oss fordi vi driver med blockchain. Sindre hjalp oss med å vise hva vi egentlig driver med, forteller datasjefen. Det er en stor jobb å følge alle transaksjonene og legge frem papirer så bankene kan føle seg trygge på at ingen hvitvasker penger gjennom oss, sier CEOen.

– Både banker og revisorer stiller krav til et visst nivå av kontroll. Det fikk vi på plass dette året. Sindre får ting gjort, og problemer har en tendens til å bare løse seg når han er involvert. Hardtarbeidende mann!, roser Pettersen.

Sindre Skogvang
«I denne jobben som CFO var det viktig å kunne se det store bildet og risikoen. Viktig å bruke mest tid på det som er størst risiko! Samtidig som jeg gikk ned i grøten og sammen med teamet fikk kontroll.»Sindre Skogvanginnleid CFO fra PwC

Dette gjorde Sindre som innleid CFO

– I begynnelsen handlet det om å få kontroll på tallene. Gjennomgang av balanse og lønnsomhet, endring av bokføringsrutiner og utnyttelse av nytt regnskapssystem. Det var en solid ryddejobb den høsten før vi hadde god nok kontroll. Samtidig måtte vi starte å se på hvordan vi skulle håndtere risiko – knyttet til både drift og cash-flow. Så vi fikk på plass det vi trengte for å få oversikt over hvordan det gikk, og hvordan det ville gå de neste månedene, forteller Skogvang som sammen med regnskapsfører fra PwC var innleid ett år hos Kryptovault.

– Når vi hadde tilstrekkelig kontroll, ble hovedfokus flyttet til hvordan vi kunne gjøre ting bedre, og vi så blant annet på utnyttelse av systemer og optimalisering av konsernstrukturen.

En innleid CFO kan være så mangt. I dette tilfellet var det viktigste å ha noen med kombinasjonen av å kunne se det store bildet og risiko, og som samtidig kunne gå ned i grøten og sammen med teamet få kontroll, sier Skogvang.

Dette får Kryptovault hjelp med fra PwCs regnskapsteam:

 • Regnskap og lønn er outsourcet til PwC
 • Xledger er  implementert som ERP-system
 • PwC drifter brorparten av økonomifunksjonen på permanent basis

Les mer om lønn-og regnskapstjenestene her


COPYRIGHTS

Copy & Paste lenken øverst for Yandex oversettelse til Norsk.

WHO and WHAT is behind it all ? : >

FLIPHTLM5 - 08 NOV ARCHIVE

The bottom line is for the people to regain their original, moral principles, which have intentionally been watered out over the past generations by our press, TV, and other media owned by the Illuminati/Bilderberger Group, corrupting our morals by making misbehaviour acceptable to our society. Only in this way shall we conquer this oncoming wave of evil.

Commentary:

Administrator

HUMAN SYNTHESIS

All articles contained in Human-Synthesis are freely available and collected from the Internet. The interpretation of the contents is left to the readers and do not necessarily represent the views of the Administrator. Disclaimer: The contents of this article are of sole responsibility of the author(s). Human-Synthesis will not be responsible for any inaccurate or incorrect statement in this article. Human-Synthesis grants permission to cross-post original Human-Synthesis articles on community internet sites as long as the text & title are not modified.

The source and the author's copyright must be displayed. For publication of Human-Synthesis articles in print or other forms including commercial internet sites. Human-Synthesis contains copyrighted material the use of which has not always been specifically authorized by the copyright owner. We are making such material available to our readers under the provisions of "fair use" in an effort to advance a better understanding of political, economic and social issues. The material on this site is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving it for research and educational purposes. If you wish to use copyrighted material for purposes other than "fair use" you must request permission from the copyright owner.