3 min read

Telenor åpner 5G testnett på Elverum

Telenor åpner nytt testnett for 5G – uten Huawei

Ericsson utvalgt til nytt testnett på Elverum.

VG.NO - 26. feb. 2019 - 14:03

Tek.no / Barcelona: Telenor annonserte i dag at de åpner sitt andre testnett på 5G i Norge. Det skal skje i løpet av sommeren, i Elverum. At et nytt prøvenett ville komme har vært kjent en stund, men ikke hvor det ville komme. En enda viktigere ukjent faktor har vært hvem som skulle levere utstyret.

Nylig ble det annonsert at Telenors nye testnett i Danmark åpner uten Huawei på laget. Der er det finske Nokia som leverer (E24). Det nye testnettet i Elverum derimot får svensk Ericsson-utstyr.

Telenor har også avslørt hvem som skal få stå for kjernenettet i hele Skandinavia. Det er Nokia som får æren for å levere mesteparten av kjernenettet, mens Ericsson skal hjelpe til på enkelte steder. I dagens 4G-nett er det i hovedsak amerikanske Cisco som er utstyrsleverandør.

Hvem som skal levere selve aksessnettet avgjøres i løpet av året. Det er i radioaksessnettet for 4G vi i dag finner det kontroversielle Huawei-utstyret, og det er altså usikkerhet rundt om leverandøren blir med videre.

De mest krevende 4G-kundene

Huawei og Qualcomm skal levere mobilene som brukes i testnettet. Her er nylanserte Mate X som kommer med støtte for 5G i løpet av året. Foto: Huawei

I samme prosessen stenger de ned 3G-nettet sitt før sommeren. Samtidig skal testnettet være oppe og klart for start innen tredje kvartal i år.

Totalt skal det nye testnettet være levert av ti basestasjoner i området.

Ifølge teknologidirektør Ingeborg Øfsthus i Telenor er Elverum valgt fordi stedet har gode radiotekniske forhold. De vil også prøve å teste veksling mellom nett og basestasjoner for folk som kjører gjennom Østerdalen.

Dette skal også være ett av områdene med de mest krevende 4G-kundene Telenor har per i dag.

Mobilnettet du kan spille på

Samsung er én av mange mobilprodusenter som har lansert nye 5G-telefoner de siste dagene. Her er deres Galaxy S10 5G, som er en enda heftigere utgave av den vanlige S10-modellen. Foto: Ole Henrik Johansen, Tek.no

En av de store fordelene med 5G er at nettet kan levere data med lavere forsinkelse enn dagens 4G-nett. Det er snakk om tiden det tar fra du ber om informasjon over nettet til du faktisk får den det handler om. Det innebærer at ting som spilling over mobilnettet, som før var tregere enn å spille på vanlig kablet hjemmenett, blir langt bedre.

Men også ytelsen på nettet i form av hvor mye data du kan få ned til telefonen din vil bli bedre. Her kan det oppnås høyere hastigheter til hver enkelt bruker. Det er spesielt i områder der det er mye press på mobilnettet at et 5G-nett vil kunne gi deg dataene smidigere og raskere enn om du «sto i kø» i et 4G-nett.

Det er ventet at 5G-nettet vil åpne slusene for vanlige brukere her i Norge til neste år.

Telenor informerte om planene sine for 5G i Barcelona i dag. Fra venstre: adm. dir i Telenor Norge, Bjørn Ivar Moen, konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke og teknologidirektør Ingeborg Øfsthus. Foto: Ole Henrik Johansen, Tek.no

Også 4G-nettet skal bli bedre

I dagens seanse i Barcelona lovet også Telenor at de ville forbedre opplevelsen også for 4G-kundene i løpet av 2019, og det handler spesielt om det som skjer når 4G-nettet blir overbelastet. Her skal det bli mye enklere og raskere snu om på ressursene ved behov.

I dagens 4G-nett tar det rundt tre uker å skru om på nettet i et område, mens det med den nye løsningen for kapasitetstilpasning bare tar et kvarter å tilpasse nettet nye behov.

Usikkerhet rundt Huawei

I dag er det store kontroverser rundt Huaweis nærvær i både de norske mobilnettene og i nettene andre steder. At selskapet kommer fra Kina har fått mange til å være skeptiske til sikkerheten i produktene, og flere land har vurdert eller skal vurdere sikkerheten ved å ha Huawei i nettene.

Storbritannia kom nylig frem til at risikoen ved å ha Huawei i nettverkene sine er håndterbar, mens Australia og New Zealand har konkludert med at Huawei ikke får levere.

Spørsmålet om Huawei har blitt såpass betent og aktuelt at selv Nato har kommet på banen for å vurdere veien videre.

Hvorfor Ericsson er valgt som leverandør for testnettet i Elverum har Telenor så langt ikke sagt noe om. Men de har sagt at de prøver ut ulikt utstyr og ulike leverandører, og i Norge har vi allerede et pilotnett på 5G i gang, der Huawei er leverandør.

Kommentar:

Telenor er etter min mening litt for ivrige, uten å ta tid til å sjekke sikkerheten

TILBAKE TIL HOVEDMENYEN - BACK TO THE MAIN MENU